Back-up van de cloud: niet een optie, maar een noodzaak

De hoeveelheid data groeit bijna exponentieel. In de afgelopen twee jaar is de dataproductie, waarvan zeker een derde wordt verwerkt of opgeslagen in de cloud, groter geweest dan ooit. Daarom is het verstandig om even stil te staan bij de wijze waarop we omgaan met de cloud. Het gros van de bedrijven denkt namelijk dat een back-up van clouddata automatisch wordt gemaakt, terwijl dit lang niet altijd het geval is.

De cloud en back-ups: hoe zit het precies?

Laten we eens kijken naar twee zeer populaire cloudoplossingen: Office 365 en Salesforce. Als hun servers kapotgaan – bijvoorbeeld door een natuurramp, brand of hardwarefalen – treedt hun eigen noodherstelplan in werking. Omdat deze partijen een beschikbaarheid van bijna 100% garanderen, investeren ze hier veel tijd en geld in. Zodoende kun je stellen dat cloudproviders wel een back-up hebben, maar enkel voor eigen gebruik – en voor situaties die zich in de praktijk zelden voordoen.

Het is waarschijnlijker dat een van je medewerkers – al dan niet met opzet – data verwijdert die voor je bedrijf cruciaal zijn. In dat geval is het niet vanzelfsprekend dat je de bewuste gegevens gemakkelijk kunt terughalen. Vaak geldt: weg is weg. Zeker als je pas later ontdekt dat er data ontbreken (de prullenbak bewaart verwijderde gegevens meestal 30 dagen). Een functionele back-up voor het herstellen van specifieke mappen, bestanden, e-mails of databases kun je in de meeste gevallen dus niet verwachten van een cloudprovider.

Hoe duur komt dataverlies bedrijven te staan?

Wie data verliest, zal diep in de bedrijfsbuidel moeten tasten. Zo dien je niet alleen rekening te houden met directe kosten – bijvoorbeeld voor reproductie en herstelwerkzaamheden – maar ook met zaken als imagoschade en gederfde inkomsten. Dataverlies is een grote potentiële bedreiging voor iedere organisatie; 60% van de bedrijven die ermee te maken krijgen, dreigt binnen zes maanden de deuren te moeten sluiten.

Gratis Whitepaper
Waarom alléén back-up niet genoeg is.
We bespreken het belang van businesscontinuïteit in plaats van alleen maar back-up. Download de whitepaper

Daarom is het belangrijk om eens stil te staan bij de manieren waarop dataverlies kan optreden:

  • Per abuis verwijderen van data

    Eén klik op de verwijderknop doet data verdwijnen als sneeuw voor de zon. Helaas drukken medewerkers deze knop vaker in dan je denkt. Daarnaast kan een personeelslid natuurlijk ook in de veronderstelling verkeren dat een item verwijderd mág worden, terwijl dit niet zo is. Bovendien zijn er externe apps die data kunnen beschadigen of aanpassen.

  • Overschrijven van data

    Data die worden opgeslagen in cloudapplicaties, worden continu aangepast, geüpdatet en aangevuld. Als je veel data uploadt, kan dit een overschrijving van andere data tot gevolg hebben. Gebruik je geïntegreerde externe applicaties om je data te beheren (heb je bijvoorbeeld een webwinkel aan een CRM-systeem gekoppeld)? Dit kan bijdragen aan het probleem.

  • Met opzet verwijderen van data

    Rancuneuze medewerkers zijn een potentieel gevaar voor bedrijfsdata. Personeelsleden die een ontslag moeten verwerken of collega’s die in conflict zijn geraakt, zijn helaas vaker dan eens de oorzaak van een ‘plotseling’ dataverlies. Natuurlijk zijn er ook nog externe hackers die je systeem kunnen binnendringen of je data kunnen gijzelen door middel van ransomware!