Blog

Wat is nieuw en interessant? Onze visie op en mening over nieuwe ontwikkelingen, nieuwtjes en andere interessante zaken.

Istockphoto 1299652948 612x612

Kostenbesparing door IT-outsourcing: Feiten en Mythen

In de hedendaagse competitieve zakelijke omgeving staan organisaties voortdurend onder druk om hun kosten te verlagen en hun efficiëntie te verhogen. IT-outsourcing is een strategie die veel bedrijven overwegen om deze doelen te bereiken. Bij Wanbound hebben we uitgebreide ervaring in het helpen van bedrijven bij het optimaliseren van hun IT-operaties door middel van outsourcing. In deze blog willen we enkele veelvoorkomende feiten en mythes rond IT-outsourcing verkennen, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.

Freelance+werken+op+locatie+tips

Remote werken: Beveiliging en productiviteit in balans

In de snel veranderende wereld van vandaag is remote werken steeds meer de norm geworden voor organisaties over de hele wereld. Terwijl deze verschuiving naar een flexibeler werkmodel veel voordelen met zich meebrengt, brengt het ook nieuwe uitdagingen met zich mee op het gebied van beveiliging en productiviteit. Bij Wanbound begrijpen we het belang van het vinden van de juiste balans tussen deze twee aspecten om ervoor te zorgen dat werknemers veilig kunnen werken, terwijl ze toch efficiënt blijven. In deze blog bespreken we enkele best practices voor het handhaven van beveiliging en het bevorderen van productiviteit bij remote werken.

Micosoft azure

Gids voor het selecteren van Microsoft Azure Cloud oplossingen voor jouw onderneming.

In het snel veranderende landschap van technologie is het cruciaal om de juiste cloudoplossingen te kiezen voor de groei en het succes van jouw onderneming. Als Managed Service Provider (MSP) zijn wij toegewijd aan het begeleiden van jou door het complexe proces van digitale transformatie. Een belangrijk onderdeel hiervan is het kiezen van de juiste Microsoft Azure Cloud-oplossingen die niet alleen voldoen aan jouw huidige behoeften, maar ook schaalbaar zijn voor de toekomst. Hier zijn enkele essentiële overwegingen en stappen om je te helpen de meest geschikte Azure-diensten voor jouw onderneming te selecteren.

Trends en voorspellingen voor 2024 in Cybersecurity

In een wereld die steeds meer wordt gedreven door digitale technologieën, neemt de complexiteit en het aantal cyberdreigingen exponentieel toe. Het is dan ook van essentieel belang voor bedrijven om zich te wapenen met geavanceerde cybersecuritymaatregelen. Laten we eens duiken in de nieuwste trends en voorspellingen voor 2024 en ontdekken hoe Wanbound jouw bedrijf kan helpen bij het beveiligen van bedrijfsnetwerken.

Column matthijs audits tcm10 240957

Het belang van regelmatige IT-audits: verzekering voor bedrijfscontinuïteit.

In een tijdperk waarin technologie de ruggengraat vormt van vrijwel elk bedrijf, is het essentieel om de gezondheid van je IT-infrastructuur regelmatig te evalueren. Dit is waar IT-audits in beeld komen. Een IT-audit is als een gezondheidscontrole voor je bedrijfssystemen, en het is van vitaal belang voor het waarborgen van stabiliteit, veiligheid en efficiëntie.

De Microsft Copilot handleiding

Microsoft Copilot beschikbaar voor MKB!

Wellicht hebben jullie het al via anderen kanalen gehoord, maar we willen jullie informeren over de recente lancering van Microsoft's geavanceerde AI-assistent, Copilot, nu beschikbaar voor Microsoft 365 gebruikers. Eerder exclusief voor Enterprise klanten met ten minste 300 licenties, is deze innovatieve tool vanaf 15 januari toegankelijk voor kleinere bedrijven. Dit bericht biedt inzicht in de functionaliteiten en tarieven van Copilot.

Youri in de werkplaats beeldscherm

Volledig IT-beheer op loopafstand

Elektro Internationaal is sinds 1979 specialist voor paneelbouw en besturingstechnieken. Deels door veranderingen rondom de energietransitie, maakte Elektro Internationaal de laatste jaren een explosieve groei door. Deze groei creëerde ook nieuwe uitdagingen op het gebied van IT-beheer.

Wat is EDR?

''Standaard antivirus'' voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Daarom biedt Wanbound een aanvullende oplossing genaamd EDR, dat staat voor Endpoint Detection and Response. EDR werkt niet met definities, maar met gedragsanalyse. Het is daarom beter in staat om onbekende dreigingen te detecteren. In dit blog vertellen we je alles over EDR!

Een prettige en betrouwbare samenwerking!

Al meer dan zes jaar werken Wanbound en Longkanker Nederland samen.
Longkanker Nederland is een professionele patiëntenorganisatie voor iedereen die met longkanker te maken heeft: de patiënt, familie en nabestaanden. Directeur Lidia Barberio stuurt de organisatie aan. Wij vroegen haar naar de samenwerking met Wanbound.

Even voorstellen, Michel

Heb jij Michel al eens ontmoet? Langs of binnen de lijnen van voetbalvereniging Sportlust ‘46, in de sportzaal van Boy Voorwerk, bedekt met modder bij een Mudrun of misschien juist wel netjes in pak bij een netwerkbijeenkomst van OnderNamen. Je herkent hem zo. Grote glimlach, positieve energie en, van een afstand lijkt hij nog best op een jongere Phil Collins. Al weten we uit ervaring dat zingen niet zijn grootste talent is.

Werkplek van de toekomst

Alle applicaties die benodigd zijn, in één virtuele omgeving, benaderbaar voor alle medewerkers vanaf elke plek ter wereld met elk apparaat! We hebben het hier dan over een Virtual Desktop Infrastructure (VDI). Maar wat is dit nu eigenlijk?

Microsoft Teams (update) 

Inefficiënt samenwerken is een van de grote struikelblokken binnen een organisatie. Wanneer medewerkers overal naar hun bestanden moeten zoeken en berichten over en weer naar verschillende mensen moeten sturen, dan kan dit zorgen voor grote frustraties en verloren tijd. Ook hybride samenwerken, brengt de nodige uitdagingen met zich mee.

De ideale (remote) werkplek

Of de werkzaamheden binnen jouw organisatie nu op kantoor worden uitgevoerd, of bij een medewerker thuis, een goede werkplek is in beide gevallen ontzettend belangrijk. Er gaat heel veel productiviteit verloren wanneer medewerkers worden tegengehouden in hun werkzaamheden door de techniek waarmee ze werken.

Coronavirus Update – Blijf hier op de hoogte

Het coronavirus (COVID-19) is momenteel het meest besproken onderwerp binnen Nederland. Na de eerste maatregelen op donderdag 12 maart om de verspreiding van het coronavirus (COVID-19) tegen te gaan, kondigde de Nederlandse regering op zondag 15 maart opnieuw extra maatregelen aan.

Blijf up-to-date met een virtual CIO (vCIO)

De CIO ken je. Deze opereert op directieniveau en is verantwoordelijk voor het ICT-gerelateerde reilen en zeilen binnen een organisatie. Voor mkb’ers loont een fulltime CIO echter lang niet altijd. Vaak doen zij er verstandiger aan om operationele taken aan een managed IT service provider (MSP) uit te besteden. Sommige MSP’s bieden in dit kader een virtual CIO (vCIO): een persoonlijke langetermijnstrateeg op het gebied van IT. Klinkt goed, maar wat doet zo’n vCIO nu precies voor je?

Zwakke schakel? Weg ermee! Verbeter je beveiliging (Deel 1)

Een gegevenslek is een dure grap. Geen enkel bedrijf kan zich daarom een zwakke schakel in de beveiligingsketen permitteren. Eén achilleshiel kan je hele organisatie ingrijpend beïnvloeden. Zorg er dus voor dat de gehele keten sterk is. Hoe je dit doet? Verken de oorzaken en gevolgen van datalekken en bepaal hoe je het volledige netwerk kunt beschermen.

Is jouw organisatie hack-proof?

Er gaat tegenwoordig geen dag meer voorbij zonder dat je op het nieuws hoort over een grote organisatie die gehackt is, gegevens heeft gelekt of een computersysteem dat plat ligt. Cybercriminaliteit is hot en happening en ongezien kan jouw organisatie het volgende doelwit worden van de meedogenloze hackers die uit zijn op identiteits-, betalings- en bedrijfsgevoelige informatie. 

Shurl0ckr: wat moet je weten over deze nieuwe vorm van ransomware?

Ransomware: geen enkel mkb-bedrijf wil met de rampzalige gevolgen ervan te maken krijgen. Net nu je allerlei maatregelen hebt getroffen om je organisatie goed te beveiligen, is er weer een nieuwe variant in omloop: Shurl0ckr. Waan je niet langer veilig met de ingebouwde security in Microsoft Office 365 en Google Drive, want deze kersverse ransomware kan dergelijke detectie omzeilen. Wil je meer weten over Shurl0ckr en de maatregelen die je hiertegen kunt treffen? Lees dan verder!

Abonnement bij een Managed Services Provider: 5 voordelen

Een Managed Services Provider (MSP) regelt het dagelijkse reilen en zeilen van je IT-infrastructuur. Je kunt het beheren van essentiële, niet-strategische functies dus gerust overlaten aan een MSP. Steeds meer mkb-bedrijven kiezer hiervoor. Benieuwd waarom zij dit doen? We zetten 5 voordelen voor je op een rij.

Wanbound behaalt ISO 27001 certificering!

Met trots melden wij dat Wanbound ISO 27001 gecertificeerd is! Een belangrijke stap om onszelf en onze klanten te laten zien dat wij als vooruitstrevende en snelgroeiende organisatie, gestructureerd en verantwoord werken en dat jouw IT omgeving bij ons in goede handen is en zal blijven.

IT-beheer uitbesteden? 5 goede redenen

Tijd en geld: welk mkb-bedrijf heeft er géén tekort aan? In veel gevallen is de oplossing simpel: besteed je IT-beheer uit aan een Managed Services Provider op abonnementsbasis. Benieuwd of dit ook geldt voor jouw organisatie? In deze blog geven we 5 redenen waarom een Managed Services Provider je heel veel voordeel oplevert.

Meltdown en Spectre: Het grootste beveiligingsincident aller tijden?

Stel je eens voor dat miljarden apparaten over de hele wereld kwetsbaar zijn voor hackers. Wat zou dat betekenen voor de ziekenhuizen, banken, overheden en miljoenen andere organisaties die blootstaan aan aanvallen? Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is precies wat er speelt sinds januari. In die maand werden er kwetsbaarheden ontdekt in verschillende processoren – onder meer die van Intel en AMD.

Wat is het verschil tussen hosted en cloud?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een cloudoplossing géén gehoste applicatie. Er zijn verschillende kenmerken die een oplossing het stempel ‘cloud’ geven. In deze blog vertellen we je welke dat zijn!

Groeien? Dat kan! 4 tips voor het vinden van de juiste IT-partner

Wil jij lagere kosten realiseren op de lange termijn, meer tijd hebben om te focussen op kernactiviteiten en profiteren van betere technologie? Dan heb je een IT-partner nodig die méér doet dan een oogje in het zeil houden middels traditioneel IT-beheer. Je komt pas echt vooruit met de ondersteuning van een partij die je helpt bij het bevorderen van prestaties, innovatie en groei. Waaraan herken je zo’n partner nu precies? In deze blog zetten we 4 kenmerken op een rij!

Wat is een virtual CIO en waarom heb je er een nodig?

Een bedrijf leiden is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist discipline, toewijding en hard werken. Dat wat jij wil bereiken moet om te zetten zijn in duidelijke doelen en een heldere visie, die jouw medewerkers goed kunnen volgen. De impact van jouw bedrijf op jouw omgeving is positief. Je zorgt namelijk voor werkgelegenheid, een kickass product en/of dienst waar andere bedrijven om verlegen zitten en kansen voor zowel leveranciers, klanten als medewerkers.

Terugblik 2017: Trends in de IT

De komst van 2018 is het perfecte tijdstip voor een terugblik op de IT trends van 2017. Zo hebben we het uitgebreid gehad over de GDPR, Bedrijfscontinuïteit en Ransomware en hebben we checklists uitgebracht waarmee je jouw organisatie beter kunt stroomlijnen. Heb je een blog of whitepaper gemist? Geen probleem: de blogs vindt je hier en de whitepapers hier.

4 misvattingen over de AVG

In mei 2018 gaat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van kracht. Hoewel de tijd dringt, reageren veel bedrijven hier behoorlijk laconiek op. Dat is zorgelijk, want wie zich niet aan de AVG houdt, kan te maken krijgen met ernstige gevolgen, zoals datalekken, imagoschade en hoge boetes.

Professionele ransomware-beveiliging: 6 tips

Ransomware is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Afgelopen jaar betaalden bedrijven meer dan 250 miljoen dollar als gevolg van ransomware. Vaak is downtime voor kleine en middelgrote bedrijven echter nog kostbaarder dan de betaling van losgeld. Toch treffen veel organisaties te weinig maatregelen om ransomware te herkennen en voorkomen. Dat is spelen met vuur! Daarom geven we je in deze blog 6 tips voor het beschermen van bedrijfsdata.

AVG: welke voorbereidingen moet je treffen?

Cybersecurity: jarenlang was het niet noodzakelijk om je erin te verdiepen. De regelgeving op dit gebied werd immers nauwelijks gehandhaafd. Vanaf mei 2018 komt daar echter verandering in. Met de invoering van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) moeten bedrijven strenge organisatorische en technische maatregelen treffen om persoonsgegevens te beschermen. Wie dit niet doet, kan een zeer hoge boete krijgen.

Hoe stel je een IT-calamiteitenplan op?

Krijgt je bedrijf te maken met een ramp, dan is een back-up niet voldoende om alle bedrijfsprocessen snel weer draaiende te krijgen. Je hebt een goed uitgewerkt IT-herstelplan nodig dat informatie bevat omtrent licenties, techniek, procedures en verantwoordelijkheden. In deze blog leggen we uit welke stappen je dient te nemen om een solide IT-calamiteitenplan op te stellen.

Hoe bescherm je bedrijfsdata?

Dataverlies en downtime: geen enkele organisatie wil ermee te maken krijgen. Als je bepaalde maatregelen treft, kun je voorkomen dat een ramp van buitenaf leidt tot een intern bedrijfsdrama. In deze blog vertellen we je meer over mogelijke back-upmethodes en herstelopties.

Doe jij genoeg voor digitale veiligheid?

Digitale lekken, hackpogingen en cybersecurityaanvallen: je hoort en leest er steeds vaker over. Veel ondernemers beseffen niet dat ook zij hiermee te maken kunnen krijgen. Wanneer het eenmaal te laat is, komen ze erachter dat ze eerder de juiste maatregelen hadden moeten treffen met betrekking tot digitale veiligheid. Veel Nederlandse bedrijven voldoen namelijk niet aan hun verplichtingen op dit gebied.

Kenniswerkers in de organisatie: 3 productiviteitstips

De komst van automatisering heeft kenniswerkers onmisbaar gemaakt. Het belang van repetitief werk neemt af, terwijl er steeds meer op kennis gebaseerde functies opkomen die computers niet kunnen overnemen. Niet alle bedrijven zijn er echter klaar voor om met kenniswerkers te werken. Hoe zit dit bij jouw organisatie?

Storingen zonder stagnatie: zorg voor bedrijfscontinuïteit

Over rampen maken Nederlandse mkb-ondernemers zich niet erg druk. Orkanen en aardbevingen zijn een ver-van-mijn-bed-show en Nederland heeft een zeer goede infrastructuur. Maar wat moet je doen als je plotseling te maken krijgt met stroomstoringen, malware of virussen? Hoeveel tijd heb je in zulke gevallen nodig om belangrijke processen binnen je bedrijf weer op gang te brengen?

Maak uptime mogelijk met een bedrijfscontinuïteitsplan

Tot voor kort was het dagelijks en wekelijks maken van volledige externe back-ups de norm. In het kader van rampherstel werden externe kopieën op een andere locatie bewaard. Verder gingen de voorzorgsmaatregelen eigenlijk niet. Overigens doen veel bedrijven dit nog steeds – en in sommige branches werkt het redelijk goed.

Tools zonder training? Zonde!

Ken je de 80-20-regel, ook wel bekend als het ‘Paretoprincipe’? Wij durven te stellen dat circa 80% van de bedrijven die heeft geïnvesteerd in technologie, slechts een marginaal deel hiervan gebruikt. Veel organisaties hebben geld uitgegeven aan malwarebeveiliging en firewalls om hun data te beschermen, maar hebben hun personeel niet getraind op het herkennen van frauduleuze e-mails. Deze bedrijven hebben hiermee een investering gedaan die hen minimaal rendement oplevert. Is dit herkenbaar voor jou?

Zorg dan voor de juiste training. Daarmee kan je bedrijf écht profiteren van kostbare tools en technologie!

Zorgeloos in de cloud werken? Bescherm je data!

Dat dataverlies verschillende oorzaken kan hebben, weet je waarschijnlijk al. Maar de wijze waarop je het kunt voorkomen, is je misschien nog niet duidelijk. In deze blog vertellen we hoe je dataverlies kunt tegengaan. Maar eerst belichten we de vraag: hoe vaak komt het nu eigenlijk voor?

5 tips voor het opzetten van een IT-strategie

Vaak kiezen ondernemers niet bewust voor IT. Dat is zonde, want in die gevallen kun je niet spreken van een IT-strategie, waar je bedrijf zeer veel profijt van kan hebben.

Moet IT in jouw ogen geen lastige kostenpost zijn, maar een strategie voor het behalen van meer winst en concurrentievoordeel? Volg onze tips dan op!

Overstappen op Office 365: waarom zou je dat doen?

Heeft de bedrijfsmail altijd op jouw eigen servers gestaan? Dan heb je vast weleens te maken gehad met een corrupt .pst-bestand of verloren e-mails. Met Office 365 hoef je je over dit soort lastige voorvallen niet meer druk te maken! In deze blog zetten we alle voordelen voor je op een rij.

Back-up van de cloud: niet een optie, maar een noodzaak

De hoeveelheid data groeit bijna exponentieel. In de afgelopen twee jaar is de dataproductie, waarvan zeker een derde wordt verwerkt of opgeslagen in de cloud, groter geweest dan ooit. Daarom is het verstandig om even stil te staan bij de wijze waarop we omgaan met de cloud. Het gros van de bedrijven denkt namelijk dat een back-up van clouddata automatisch wordt gemaakt, terwijl dit lang niet altijd het geval is.

Hoog tijd voor automatisering!

Wil je de productiviteit en bedrijfsprestaties een flinke boost geven, maar de hand op de knip houden? Dan biedt automatisering uitkomst, mits je de vele mogelijkheden ziet en benut.

Efficiënter werken in de cloud: klaar voor de volgende stap?

Clouddiensten zijn tegenwoordig zo ingeburgerd geraakt dat mensen vaak niet eens beseffen dat ze in de cloud werken. Sla je bijvoorbeeld bestanden op in OneDrive of gebruik je een online e-mailservice als Exchange Online? Dan profiteer je reeds van de voordelen die de cloud te bieden heeft.

Wet bescherming persoonsgegevens: 20% techniek en 80% beleid!

Het Nieuwe Werken, privé surfen en social media hebben de grenzen tussen privé en zakelijk doen vervagen. Daardoor wordt het steeds lastiger om te blijven voldoen aan de eisen die de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) stelt. Veel werkgevers willen de ontstane verworvenheden van hun medewerkers niet inperken – deze oplossing is begrijpelijkerwijs impopulair – en laten de zaken daarom maar zoals ze zijn.

Digitale transformatie: feit of hype?

Digitale transformatie: congressen besteden er volop aandacht aan, vakbladen schrijven er graag over en op social media komt de term regelmatig voorbij. Begrijpelijk, want digitale transformatie is een belangrijk onderdeel van de digitale evolutie en transformeert het moderne zakendoen op krachtige wijze. Tegelijkertijd maakt de hype het lastig om het begrip te doorgronden. Want wat ís digitale transformatie nu eigenlijk? En waarom wordt er zoveel belang aan gehecht?

ICT- en privacybeleid: noodzakelijk voor je organisatie?

Iedere organisatie moet een werkomgeving kunnen garanderen die aan de privacywet voldoet. Vaak is het ‘beleid’ van bedrijven echter een samenraapsel van losse puzzelstukken, waardoor het niet voldoet aan de wettelijke criteria op privacygebied. Hoe zit dit bij jou?

Klaar om over te stappen op Office 365?

De meeste bedrijven zijn inmiddels overtuigd van de voordelen die Office 365 hen te bieden heeft. Maar is jouw organisatie klaar voor een overstap? Aan de hand van de 5 punten in deze blog kun je dit gemakkelijk bepalen. Kom goed beslagen ten ijs!

Wat te doen met een Microsoft SAM-audit?

Als je een volume licentieovereenkomst voor Microsoft producten hebt, dan kan het zijn dat je op een gegeven moment een e-mail krijgt met de omschrijving “Microsoft Licentieinventarisatie – Software Asset Management”. De Software Asset Management, SAM in het kort, beheert software licenties in een onderneming. In een SAM-audit, wordt jou gevraagd om alle Microsoft-licenties uit het bedrijf aan te dragen.

5 onjuistheden over “de cloud” die je moet weten

Inmiddels is er veel gezegd en geschreven over de cloud. Daarom doen er tegenwoordig verschillende ‘mythes’ de ronde die een verkeerd beeld geven van de cloud realiteit. Wat de cloud eigenlijk precies is (en wat de cloud níet is), wordt daardoor soms volstrekt onduidelijk.

Teamwork met Microsoft Office Delve

Samenwerken als een team – dé uitdaging van het moderne werken. Het kan simpel zijn, buiten de soms ingewikkelde uitwisseling van informatie, chaos van documenten via e-mail, rommelige data, verschillende versies en uitbreidingen. Voor je het weet is het een puinhoop. De gegevens zijn eenvoudig te vinden in Office Delve. Ongeacht waar je collega ze opgeslagen heeft of later nog herzien heeft. Office Delve is perfect geïntegreerd in jouw Office 365 suite.