Maak uptime mogelijk met een bedrijfscontinuïteitsplan

Tot voor kort was het dagelijks en wekelijks maken van volledige externe back-ups de norm. In het kader van rampherstel werden externe kopieën op een andere locatie bewaard. Verder gingen de voorzorgsmaatregelen eigenlijk niet. Overigens doen veel bedrijven dit nog steeds – en in sommige branches werkt het redelijk goed.

Rampherstel kan hiermee echter wel pijnlijk langzaam verlopen. Je dient de externe kopie op te halen, data op je back-upserver te zetten en alle applicaties en data terug te zetten op je primaire servers. Dit resulteert in aanzienlijk veel downtime voor je organisatie. Uiteraard zorgt dat voor de nodige problemen!

Belangrijke elementen van een IT-rampherstelplan

Wil je een IT-rampherstelplan opstellen? Houd dan rekening met de volgende concepten:

1. RTO: Recovery Time Objective

Hierbij gaat het om de volgende vraag: hoe lang duurt het om een systeem weer te laten draaien na een ramp? Maak je back-ups op de ‘ouderwetse’ manier die we hierboven hebben beschreven, denk dan aan een minimum van 48 uur;

2. RPO: Recovery Point Objective

Dit is het tijdstip waarop je de laatste back-up hebt gemaakt. De data die je tot en met dit punt hebt opgeslagen, kunnen worden teruggehaald. Heb je bijvoorbeeld een back-up gemaakt om 10.00 uur en krijg je om 17.00 uur met een servercrash te maken, dan gaan alle data die je in de laatste zeven uur hebt gecreëerd, verloren.


Gratis Whitepaper
Waarom alléén back-up niet genoeg is.
We bespreken het belang van businesscontinuïteit in plaats van alleen maar back-up. Download de whitepaper


Doorwerken na een ramp én minimaal dataverlies

Tegenwoordig kunnen applicaties worden gebruikt vanuit virtuele machines, maar ook vanuit back-ups die gebaseerd zijn op beeld. Zulke oplossingen worden ‘instant-recovery’ of ‘recovery-in-place’ genoemd. Hiermee verbeter je de RTO drastisch, omdat je bedrijf kan blijven draaien terwijl je de primaire servers herstelt. De RPO ziet er eveneens gunstiger uit. In de regel wordt er namelijk elk kwartier een incrementele back-up gemaakt (deze bevat enkel de wijzigingen ten opzichte van de laatst gemaakte back-up). Bovendien kunnen beelden uit virtuele machines worden gekopieerd naar een cloud of naar een andere locatie. Ook daarmee geschiedt rampherstel een stuk gemakkelijker en vlotter!