Wat is het verschil tussen hosted en cloud?

In tegenstelling tot wat veel mensen denken is een cloudoplossing géén gehoste applicatie. Er zijn verschillende kenmerken die een oplossing het stempel ‘cloud’ geven. In deze blog vertellen we je welke dat zijn!

1. Web-based beheerportal

Cloudoplossingen worden via twee kanalen geleverd: het web en een standaardbrowser. Bij zakelijke applicaties is een beheerportal onmisbaar. Via deze portal regel je namelijk álle aspecten van de oplossing: van gebruikers en applicatiefunctionaliteiten tot het verlenen van toegang.

2. Geen cloud zonder API

Een applicatie-programmeerinterface (API) is het kloppende hart van iedere cloudoplossing. Door een ‘deur’ naar de clouddienst te bieden maakt de API een eenvoudige integratie met andere diensten en applicaties mogelijk. Dit stelt programmeurs in staat om de functionaliteit van de applicatie te benutten. Zo kunnen zij extra features bouwen of nóg verder automatiseren middels integraties met andere software.

3. Op- en afschalen? Geen probleem!

Schaalbaarheid is een belangrijke eigenschap van clouddiensten. Veranderen je eisen gaandeweg? Bij een echte cloudoplossing is dat geen probleem. Je kunt namelijk altijd op- en afschalen naar wens zónder dat hiervoor een contractuele wijziging nodig is. Een schaalverandering regel je gemakkelijk via de portal. Een hosted oplossing, daarentegen, biedt vaak veel minder flexibiliteit in dit opzicht.

4. Geen zorgen over de infrastructuur

Concrete functies en betrouwbaarheid: dáár draait het om bij cloudoplossingen. Zij laten zich niet definiëren door een onderliggende infrastructuur, wat betekent dat je je hierover geen zorgen hoeft te maken. Zit je nog steeds met opslageenheden, servers en licenties in je maag? Niet nodig! Daar draagt je cloudaanbieder wel zorg voor.

5. Simpel en voordelig

Krijg je een ingewikkeld, strikt contract voorgeschoteld? Dan heb je niet te maken met een cloudoplossing. Daarvoor hoef je namelijk geen langetermijnafspraken vast te leggen. Ook is er geen sprake van een minimumbedrag en kun je rekenen op lage opstartkosten. ‘Flexibiliteit’ is hét sleutelwoord: je kiest wat je nodig hebt, maar je kunt je oplossing op ieder gewenst moment aanpassen. Kortom, het uitproberen, aanschaffen en in gebruik nemen van een cloudoplossing is ontzettend simpel!