Stel je eens voor dat miljarden apparaten over de hele wereld kwetsbaar zijn voor hackers. Wat zou dat betekenen voor de ziekenhuizen, banken, overheden en miljoenen andere organisaties die blootstaan aan aanvallen? Het lijkt een ver-van-mijn-bed-show, maar dat is precies wat er speelt sinds januari. In die maand werden er kwetsbaarheden ontdekt in verschillende processoren – onder meer die van Intel en AMD.
Meestal wordt een beveiligingslek aangetroffen in software. Dat het voorkomt in een computerchip is zeldzaam. Dit levert een beveiligingsprobleem op dat je niet in een handomdraai oplost. Sinds de bekendwording is er dan ook een race tegen de klok in gang gezet om de kwetsbaarheden op te lossen.
Meltdown is de naam voor een ontwerpfout in de computerchip Intel. Hierdoor kan een hacker zichzelf toegang verschaffen tot het extra beveiligde deel van het computergeheugen in apparaten die zijn uitgerust met een Intel-chip. Daar kunnen vervolgens persoonlijke gegevens en wachtwoorden worden uitgelezen.
Ook Spectre betreft een ontwerpfout. Deze heeft impact op Intel-, ARM- én AMD-chips. In de praktijk betekent dit dat iPhones en Android-telefoons eveneens gevaar lopen. Door het Spectre-lek kunnen hackers namelijk toegang krijgen tot het geheugen van andere programma’s. Dit lek is lastiger te verhelpen, maar ook moeilijker te misbruiken.
Gratis Whitepaper
Een Compliant Privacy- en ICT-gebruiksbeleid. Download de whitepaper
Wat je geregeld moet hebben om te voldoen aan de wet.
Momenteel zijn de leveranciers van de processoren hard aan het werk om patches uit te brengen die moeten voorkomen dat hackers misbruik maken van deze kwetsbaarheden. Deze kun je gratis downloaden en installeren op apparaten waar de processoren in zitten.
Wij voorzien alle door ons beheerde apparaten van de laatste beveiligingsupdates. In het geval van Meltdown en Spectre komen deze van veel verschillende leveranciers, waaronder Microsoft en Apple, hardwarefabrikanten Dell en HP én fabrikanten van modems, routers, wifi-accesspoints en applicatieontwikkelaars. Wij volgen de ontwikkelingen op de voet en zetten alles op alles om de benodigde acties zo snel mogelijk bij al onze klanten door te voeren.
Wanbound zorgt dat jij zo optimaal mogelijk beschermd bent, zodat je ongestoord en veilig kan werken. Maar uiteraard kunnen we jouw hulp daarbij goed gebruiken! Dit is wat jij kan doen:
Wanbound beheert jouw systemen proactief en draagt zorg voor een goede en veilige werkomgeving. Heb je naar aanleiding van deze blog vragen? Maak je je zorgen over de veiligheid van jouw apparaten? Of heb je hulp nodig met het updaten van jouw telefoon en/of tablet? Je kan ons altijd bellen op 088-771 0002 of mailen op info@wanbound.com.
Copyright © Wanbound | Website: Pencilblocks | Webdesign: Pencilpoint - creatief in vorm & inhoud