Wat is EDR?

''Standaard antivirus'' voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Daarom biedt Wanbound een aanvullende oplossing genaamd EDR, dat staat voor Endpoint Detection and Response. EDR werkt niet met definities, maar met gedragsanalyse. Het is daarom beter in staat om onbekende dreigingen te detecteren. In dit blog vertellen we je alles over EDR!

Extra functionaliteiten zijn tegenover die van de huidige virusscanners. Endpoint Detection en Response, ofwel EDR, is ontstaan omdat antivirus-oplossingen en endpoint protection platformen niet voldoende bescherming meer konden bieden.


Wat is EDR precies?

EDR staat voor 'Endpoint Detection and Response' en is een relatief nieuwe term. EDR-technologie verzamelt systeemactiviteiten en gebeurtenissen van de computers waar het op draait en stuurt dat naar een speciaal analyseplatform. Door middel van algoritmes en kunstmatige intelligentie wordt deze data 24/7 geanalyseerd om aanvalspatronen en verdachte activiteiten te herkennen en waar nodig te stoppen. Een verdacht bestand of website wordt zelfs preventief in een beveiligde omgeving uitgevoerd om te kijken of het kwaadaardige intenties heeft. Dit alles zonder dat jij dit als gebruiker door hebt.

Wat is het verschil met EDR en traditionele Endpoint Security?

Traditionele antivirussoftware vergelijkt een bestand met een database aan bekende virusdefinities (signatures) en bepaalt zo of het bestand virussen bevat of niet. Deze methode beschermt dus per definitie minder goed tegen nog onbekende virussen, malware en geavanceerde dreigingen die niet via bestanden werken (fileless attacks). EDR werkt niet met definities maar met gedragsanalyse en is daarom beter in staat om onbekende dreigingen te detecteren.

Wat is ons plan?

Wanbound heeft besloten dat EDR-technologie onderdeel zou moeten zijn van de beveiligingsstrategie van onze klanten. Dit om voldoende weerbaar te zijn tegen nieuwe geavanceerde dreigingen zoals ransomware en hostageware.

Wat doet Wanbound?

Naast de installatie van de Bitdefender software monitoren wij dagelijks of de software en de configuratie up-to-date is. Als er waarschuwingen, verdachte activiteiten of besmette systemen zijn dan worden deze geregistreerd, geanalyseerd en opgevolgd door ons security team. Deze werkzaamheden zijn inbegrepen in de kosten.

Wil je weten wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen?

Neem dan vrijblijvend contact op