Wat is een virtual CIO en waarom heb je er een nodig?

Een bedrijf leiden is niet voor iedereen weggelegd. Het vereist discipline, toewijding en hard werken. Dat wat jij wil bereiken moet om te zetten zijn in duidelijke doelen en een heldere visie, die jouw medewerkers goed kunnen volgen. De impact van jouw bedrijf op jouw omgeving is positief. Je zorgt namelijk voor werkgelegenheid, een kickass product en/of dienst waar andere bedrijven om verlegen zitten en kansen voor zowel leveranciers, klanten als medewerkers.

Als directeur run je het bedrijf niet in je eentje, maar samen met een sterk team waarop je kan bouwen en vertrouwen. Vaak zijn de commerciële en financiële rol in jouw ‘directieteam’ goed vertegenwoordigd, maar in het digitale Transformatie tijdperk waarin we ons nu verkeren lijkt het thema informatietechnologie vaak nog niet goed uitgedacht en ingevuld te zijn. Een heikel punt nu technologie zover ontwikkeld is dat het bedrijven kan maken of breken!

Directieteams: Chief ‘something’

In de directieteams van grote ondernemingen zie je vaak dat er naast de CEO (Algemeen Directeur) verschillende strategische rollen vertegenwoordigd zijn, elk met hun eigen stukje organisatie waarover ze verantwoording dragen. Zo houdt de CFO zich bezig met het financiële beleid, de COO met operationele zaken, de CMO met de marketing en de CIO met de technologie.

In kleine tot middelgrote bedrijven zien we al deze rollen vaak niet terug, dit omdat deze functie geen volledige FTE behuisd, er geen budget is of als er niet voldoende mankracht is om deze rol in te vullen.

Waarom heb je een Virtual CIO nodig?

Laten we even specifiek naar de CIO-rol (IT-Directeur) kijken. Bij veel bedrijven heeft de medewerker die verantwoordelijk is voor het reilen en zeilen van de IT en het daarbij komende strategische en budgettaire gebied, bij lange na niet genoeg kennis van informatietechnologie om juist te handelen. Dat vinden wij zeer verontrustend. Als bedrijf wil je altijd maximaal rendement halen uit je IT-investeringen, wat je natuurlijk alleen bereikt als degene die erover gaat diepgaande kennis en ervaring heeft om de juiste beslissingen te kunnen maken.

Bedrijven die de kansen van de Digitale Transformatie begrijpen en op de juiste wijze inzetten, zullen als winnaars naar boven komen. Bedrijven die technologie niet omarmen en op zijn beloop laat gaan, kan rekenen op dramatische gevolgen. Wanneer een CIO onvoldoende kennis heeft, maar toch besluit zelf te handelen kan dit risico’s met zich meebrengen. Wij zetten de risico’s van deze ‘doe-het-zelf-acties’ voor jullie op een rijtje!

Korte termijn

 • Je bent te laat in het herkennen van kansen en bedreigingen;
 • Risico’s sluipen langzaam binnen in de IT-omgeving van je bedrijf;
 • Leveranciers bieden niet meer de juiste oplossing voor jouw bedrijfsbehoefte;
 • Medewerkers worden niet getriggerd om zich te ontwikkelen.

Lange termijn

 • IT-beheer zal steeds meer gebaseerd zijn op reactief handelen (brandjes blussen) in plaats van proactief handelen;
 • Onvoorziene risico’s leiden tot schade;
 • Verrast worden door incidentele hoge IT kosten;
 • Ontevredenheid medewerkers stijgt wegens gebrek aan vernieuwing;
 • Issues zorgen voor een negatieve impact op de productiviteit;
 • Issues worden steeds moeilijker op te lossen;
 • Klanten zijn ontevreden omdat ze steeds langer op een fix van issues moeten wachten;
 • Nieuwe kansen gaan aan je bedrijf voorbij zonder dat je ze kan implementeren;

Bovenstaande risico’s zullen uiteindelijk resulteren in onnodige kosten en een hoop gemiste kansen. Ons advies? Benader informatietechnologie strategisch en gestructureerd, in plaats van op operationeel niveau zonder plan van aanpak.

Op zoek naar een kosteneffectieve oplossing om deze risico’s te voorkomen? Dan is de Virtual CIO iets voor jou!

Een Virtual CIO, ook wel vCIO genoemd, is jouw eigen IT-directeur welke voorziet van informatie en expertise op het gebied van IT-management. Deze vCIO is geen medewerker welke acht uur per dag op de werkvloer rondloopt, maar welke aanwezig is in de uren dat jij hem nodig hebt. De vCIO is onderdeel van je team en richt zich op jouw bedrijfssucces. Hij zorgt ervoor dat je IT-budget optimaal wordt besteed en geeft aan waar de prioriteiten liggen. Eigenlijk is een vCIO te vergelijken met een skilled IT-directeur die meerdere bedrijven op parttimebasis helpt.

Samengevat: een vCIO helpt om je geld te besparen en te verdienen en door te kijken welke handelingen wel en niet worden uitgevoerd op IT-gebied. De vCIO biedt ondersteuning om inefficiëntie en risico’s te elimineren en doelmatige IT toe te passen in jouw organisatie.

De taken van een vCIO

De vCIO zorgt dat strategische IT-doelen worden geformuleerd, dat bedrijfsprocessen worden geanalyseerd en geautomatiseerd, het IT-budget wordt vastgesteld, best practices worden geïmplementeerd en technologische veranderingen mogelijk worden gemaakt. Een vCIO voegt waarde toe omdat hij organisaties helpt bij het optimaliseren van hun huidige IT-infrastructuur, maar tevens ook door nieuwe technologische ontwikkelingen toe te passen op huidige bedrijfsprocessen waardoor deze evolueren. Een vCIO werkt bijvoorbeeld samen met jou om een technologische roadmap uit te schrijven en kansen te markeren.

Is het zo dat jouw organisatie (bijna) geen IT-medewerkers in dienst heeft of dat de afdeling niet bestaat, geen punt! Je kan alle belangrijke beslissingen en verantwoordelijkheden op gebied van technologie en IT gerust overlaten aan de vCIO die voor jou klaar staat. Ten opzicht van traditionele IT-dienstverleners heeft de vCIO een bredere blik en kan hij zich volledig richten op het afstemmen van business en IT binnen jouw bedrijf.

Wat zijn de voordelen van een vCIO voor jou?

Dat je een vCIO wilt is duidelijk, maar wat levert zijn expertise, wanneer je dit op de juiste manier toepast in jouw organisatie, op?

 • Je krijgt duidelijkheid omtrent de huidige én toekomstige staat van je IT-omgeving;
 • Je krijgt inzichtelijk wat je IT direct bijdraagt aan bedrijfsdoelen;
 • Je weet waar IT-gerelateerde kansen en risico’s liggen;
 • Je krijgt meer productiviteit en minder downtime door best practices;
 • IT-prestaties zullen worden gemonitord en beheerd;
 • Projecten zullen maximaal resultaat behalen (dit door de definiëring, planning en beoordeling welke voor- en achteraf plaatsvinden);

Bottom line: je haalt maximaal rendement uit je IT-investeringen!

De vCIO van Wanbound

Op zoek naar de Virtual CIO die je bedrijf op IT-gebied kan helpen groeien? Wij nemen graag contact met jou op om onze Virtual CIO programma met je te bespreken. Onze vCIO’s zijn ervaren business consultants en ex-ondernemers met kennis van bedrijfsprocessen en nieuwe technologie. Profiteer van onze frisse blik, onze expertise én onze jarenlange ervaring.

Wij gaan graag met je in gesprek om de mogelijkheden toe te lichten, neem contact ons op. Of bel ons direct op 088-771 0002.