Storingen zonder stagnatie: zorg voor bedrijfscontinuïteit

Over rampen maken Nederlandse mkb-ondernemers zich niet erg druk. Orkanen en aardbevingen zijn een ver-van-mijn-bed-show en Nederland heeft een zeer goede infrastructuur. Maar wat moet je doen als je plotseling te maken krijgt met stroomstoringen, malware of virussen? Hoeveel tijd heb je in zulke gevallen nodig om belangrijke processen binnen je bedrijf weer op gang te brengen?

Back-ups garanderen geen veiligheid

Veel ondernemers wanen zich veilig wanneer ze een goede back-up maken. Dataverlies is echter niet het enige mogelijke gevolg van storingen. Een back-up zorgt er weliswaar voor dat je gegevens niet verloren gaan, maar een ramp kan nog steeds leiden tot inefficiëntie en geldverlies. Je bedrijf kan namelijk zomaar een week platliggen door een storing.

Bedrijfscontinuïteit: herstart de bedrijfsmotoren

Medewerkers moeten hun taken na een ramp kunnen blijven uitvoeren, zodat essentiële processen niet stagneren. Dit realiseer je door te denken in bedrijfscontinuïteit. Simpel gezegd staat deze term voor het vermogen om snel weer aan het werk te gaan. Oftewel, een storing mag niet lang voor verstoring zorgen!

Wat dien je precies te beschermen?

Bedrijfscontinuïteit begint met een goede bescherming van drie zaken. We zetten deze voor je op een rij.

1. Bestanden en mappen

Bij het woord ‘databescherming’ denken veel mensen aan archieven en documenten waarin bedrijfsactiviteiten worden bijgehouden. Dat is geen verkeerde associatie, want het veiligstellen van bestanden en mappen is cruciaal. Zorg er dus voor dat je alle facturen, contracten, personeelsdossiers en klantgegevens goed beschermt.


Gratis Whitepaper
Waarom alléén back-up niet genoeg is.
We bespreken het belang van businesscontinuïteit in plaats van alleen maar back-up. Download de whitepaper


2. Applicaties

Heb je een goede back-up gemaakt van je bestanden en mappen? Dit wil niet zeggen dat je ze ook kunt bekijken. Je moet tevens een back-up maken van je applicaties – de programma’s waarop je bestanden draaien. Na een ramp fungeren deze namelijk als de ‘ontcijferaars’ van je bestanden.

3. Configuraties en instellingen

Op de achtergrond zijn configuraties en instellingen als onzichtbare assistenten aan het werk om ervoor te zorgen dat je je applicaties vlekkeloos kunt bedienen. Wellicht lijken automatische updates en malware-alerts inmiddels een vanzelfsprekendheid, maar in werkelijkheid zijn het je configuraties en instellingen die zulke zaken soepel laten verlopen. Wees er daarom heel zuinig op!