Professionele ransomware-beveiliging: 6 tips

Ransomware is uitgegroeid tot een miljardenindustrie. Afgelopen jaar betaalden bedrijven meer dan 250 miljoen dollar als gevolg van ransomware. Vaak is downtime voor kleine en middelgrote bedrijven echter nog kostbaarder dan de betaling van losgeld. Toch treffen veel organisaties te weinig maatregelen om ransomware te herkennen en voorkomen. Dat is spelen met vuur! Daarom geven we je in deze blog 6 tips voor het beschermen van bedrijfsdata.

Beoordeel de veiligheidsrisico’s

Ransomware en downtime zijn potentiële veiligheidsbreuken. Het is belangrijk om deze te begrijpen, evenals de impact die ze op je bedrijf kunnen hebben. Zo kun je namelijk een beveiligingsstrategie opstellen die aansluit op de eisen van jouw organisatie.


Gratis Whitepaper
Alles wat je moet weten over ransomware
We gaan dieper in op de verschillende soorten ransomware, hoe je de aanval kunt vermijden en hoe je, mocht het je toch overkomen, snel kunt herstellen. Download de whitepaper

Zorg voor een adequate bescherming van apparaten en netwerk

Zet een sterk wachtwoordbeleid op. Bedenk wachtwoorden die lastig te raden zijn en verander deze elke drie maanden. Een wachtwoordmanager kan je hierbij helpen. Maak daarnaast gebruik van firewalls en antivirustechnologieën om je netwerk goed te beschermen tegen mogelijke cyberaanvallen. Monitor je netwerk continu en vergeet niet om harddrives te versleutelen.

Update alle software

Installeer updates voor het besturingssysteem, Flash, Java en browsers altijd direct. Voor cybercriminelen is het gemakkelijker om verouderde software aan te vallen, omdat zij daarbij gebruikmaken van beveiligingsfouten.

Stel een helder cybersecuritybeleid op

De bedrijfsregels op het gebied van cybersecurity moeten voor iedereen duidelijk zijn. Neem zaken als het gebruik van eigen apparaten en social media daarom op in een helder beleid dat geldt voor alle medewerkers.

Train het personeel

Als organisatie moet je rekening houden met het feit dat de wereld van cybersecurity altijd in beweging is. Het is belangrijk om je medewerkers minimaal twee keer per jaar op dit gebied te trainen. Laat hen voorbeelden van bedreigingen zien en vertel wat de juiste handelswijzen zijn. Leg bijvoorbeeld uit dat het cruciaal is om uit te loggen wanneer zij de werkplek verlaten. Maak ook duidelijk dat ze altijd verantwoordelijk zijn voor hun eigen handelingen.

Maak een data-back-up

Dagelijkse back-ups zorgen ervoor dat je belangrijke bedrijfsdata kunt herstellen als je onverhoopt met een cyberaanval te maken krijgt. Daarmee gaan de data die je gedurende de dag creëert, echter wél verloren. Wil je deze ook adequaat beschermen, gebruik dan een moderne databeschermingstool. Deze maakt periodiek incrementele back-ups van bedrijfsgegevens!