Digitale transformatie: feit of hype?

Digitale transformatie: congressen besteden er volop aandacht aan, vakbladen schrijven er graag over en op social media komt de term regelmatig voorbij. Begrijpelijk, want digitale transformatie is een belangrijk onderdeel van de digitale evolutie en transformeert het moderne zakendoen op krachtige wijze. Tegelijkertijd maakt de hype het lastig om het begrip te doorgronden. Want wat ís digitale transformatie nu eigenlijk? En waarom wordt er zoveel belang aan gehecht?

Digitale transformatie: uitleg van het begrip

“Digitale transformatie is de diepgaande transformatie van bedrijfsactiviteiten, processen en modellen om op strategische wijze gebruik te maken van de mogelijkheden van digitale technologieën.” Een vertaling van deze rake definitie van iScoop luidt: digitale transformatie is de wijze waarop bedrijven van nieuwe kansen profiteren om te verbeteren.

Vandaag de dag viert technologie hoogtij. Bedrijven die relevant willen blijven, moeten zichzelf heruitvinden. Doen zij dit niet, dan halen digitale vernieuwers hen in. Kijk maar eens hoe Amazon, Uber, Airbnb en Netflix hun branches hebben ontwricht. Hoewel digitale technologieën al decennialang aanwezig zijn, is de snelheid van de hedendaagse technologische ontwikkelingen de drijvende kracht achter de hype rondom digitale transformatie.

SMAC en digitale transformatie

Met Social media, Mobile, Analytics en Cloud (SMAC) hebben bestaande en nieuwe bedrijven een schat aan digitale kansen en mogelijkheden. Deze krachtige technologieën kunnen nieuwe niveaus ontketenen op het gebied van vaardigheden, prestatie, innovatie en groei.


Gratis Whitepaper
Hoe goed is jouw IT-omgeving op orde?
Test je IT op 10 belangrijke punten en weet direct hoe je ervoor staat! Download de whitepaper

Middels social media kunnen organisaties op ongeëvenaarde wijze in contact komen met (potentiële) klanten; met mobile bewerkstelligen ze een productiviteitsboost; Analytics helpt bij het realiseren van doelstellingen op een efficiënte en effectieve manier; en de cloud biedt een geavanceerde technologie tegen een zeer aantrekkelijke prijs.

Het concrete resultaat van SMAC? Een toename in kansen, mogelijkheden, tijdbesparing en efficiëntie. Je kunt klanten op effectieve wijze bereiken en geld besparen door ingewikkelde processen te optimaliseren. Ook leg je de basis voor een innovatieslag.

Kortom, door digitale transformatie kun je jouw bedrijf op een andere manier runnen. Dat maakt de impact ervan zeer groot.

Digital natives en traditionele bedrijven

Start-ups zonder traditionele IT-infrastructuur die van meet af aan digitaal werken – oftewel, digital natives – zijn in het voordeel. Zij kunnen direct opstarten en hun bedrijf met behulp van laagdrempelige cloudservices in de markt zetten. Traditionele organisaties die wendbaar, lean en kostenefficiënter willen worden, moeten ingrijpende veranderingen doorvoeren, terwijl digital natives van nature begrijpen hoe ze klantvriendelijk en efficiënt kunnen opereren met de inzet van SMAC-technologieën.

Dat betekent niet dat traditionele bedrijven geen kans van slagen hebben; integendeel. Ze moeten echter wel bereid zijn om digitale transformatie te omarmen. Zetten ze SMAC op de juiste manier in, dan kunnen ze de mogelijkheden van de digitale wereld benutten. Na verloop van tijd plukken ze daar ongetwijfeld de vruchten van!